Na Šumadija sajmu u Kragujevcu od 24. do 26. marta 2017. održava se Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka.

Na sajmu će se predstaviti proizvođači i distributeri iz oblasti konditorske industrije iz zemlje i inostranstva, proizvođači i distributeri kafe, uvoznici, proizvođači i distributeri opreme za poslastičarstvo, prateće opreme za kafiće, barove i HoReCa sektora, predstavnici poslastičarske industrije, te prateći proizvodi kao što su čajna peciva i drugi dodaci za kafu i čaj.

Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka uključiće brojne organizacije, institucije i udruženja koja se bave ugostiteljstvom, obukom i konsalting uslugama.

Po prvi put u Srbiji biće organizovano i internacionalno takmičenje kulinarskih majstora poslastičara za najbolji desert Srbije za 2017. godinu, takmičenje hotela i restorana Srbije za najbolji restoranski desert, kao i takmičenje u radovima od čokolade i festivalskih torti.

Sva tri dana sajma, u centralnoj master kuhinji biće održan profesionalni program za poslastičare „Chocolate Professional“ koji će pružiti poslastičarima i zaljubljenicima u poslastičarstvo jedinstveni edukativni program, kao i edukativne radionice za pripremu kafe „Coffee Profesional“.

Profesionalne gastronomske asocijacije, poput HoReCa asocijacije Kragujevac, koja daje organizacionu podršku takmičenju i edukativnom programu, Rumunske asocijacije ACCEA, Asocijacije master šefova Srbije, Asocijacije master šefova Hrvatske, Udruženja turističkih poslenika iz Niša, AREGALA Slovakia, Asocijacije Somelijea Šumadije i Udruženja ljubitelja kafe “Kafopije”, održaće razne profesionalne prezentacije i masterclass-ove, praviće skulpture od putera, šećera i čokolade, čokoladne koktele, čokoladne poslastice i mnoge druge zanimljivosti.

Asocijacija somelijea Šumadije održaće stručnu radionicu o uparivanju čokolade i vina. Specijalni gost i predavač o kafi biće Ivan Abramo iz Italije, a dolazak su potvrdili i naši najveći stručnjaci Zdravko Gavrilović (Square Nine Hotel) i Petar Žuljević (autor emisije „Sa slatkim na ti“).

Galerija