sajam knjiga i grafike 2018

Dodeljene nagrade na Sajmu Knjiga i Grafike 2018

Dodeljene nagrade na sajmu knjiga, za najbolju knjigu i najboljeg izdavača „Sajma knjiga i grafike 2018“

NAJBOLJA KNJIGA SAJMA KNJIGA I GRAFIKE 2018. I NAJBOLJI IZDAVAČ SAJMA KNJIGA I GRAFIKE 2018.

Jednoglasnom odlukom žirija za najbolju knjigu Sajma knjiga i grafike 2018. u Kragujevcu proglašena je monografija „Tvrđave na Dunavu“ autora Valentine Vuković, Vladimira Pihlera, Miška Lazovića i Srđana Ercegana, u izdanju Prometeja, RTS-a i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Knjiga „Tvrđave na Dunavu“ pruža vredan uvid u kulturno-istorijsku baštinu sazdanu u utvrđenjima uz reku koja protiče kroz 10 država ili čini njihovu granicu. Ova bogato ilustrovana publikacija od 190 stranica predstavlja značajan izvor za naučne i stručne radnike, ali i čitaoce koji prvenstveno tragaju za dragocenim vizuelnim doživljajem. Grafičko-likovna oprema knjige, njen format i slog, u skladu su sa sadržajem, a izgled korica doprinosi tome da „Tvrđave na Dunavu“ izazivaju posebnu pažnju među brojnim prošlogodišnjim i ovogodišnjim izdanjima koja su se našla u konkurenciji za ovu nagradu, a izložena su na drugom Sajmu knjiga i grafike u Kragujevcu.

Za najboljeg izdavača Sajma knjiga i grafike 2018. u Kragujevcu proglašena je izdavačka kuća „Akademska knjiga“ iz Novog Sada. „Akademska knjiga“ se iz godine u godinu izdvaja po vrednim naslovima iz oblasti književnosti, filozofije, umetnosti i nauke. Uspešna u sebi zadatim izdavačkim ciljevima u domenu obrazovanja, proširivanja saznanja i podsticanja na kritičko mišljenje, „Akademska knjiga“ spada u sam vrh srpskog izdavaštva, čiji je dostojan reprezent na sajmovima knjiga u inostranstvu, ne zanemarujući pri tom ni domaće svetkovine knjige.

Nagrade za najbolju knjigu i najboljeg izdavača Sajma knjiga i grafike 2018. u Kragujevcu obuhvata plakete i besplatno ućešće na Sajmu koji će se održati 2019. u Kragujevcu.

Žiri je radio u sastavu: Bratislav Milanović, književnik (predsednik žirija),
Katarina Babić, istoričar umetnosti i Tatjana Janković, bibliotekar.

Kragujevac
18.05.2018.