Otvoren Sajam zdravlja na Šumadija sajmu

Na kragujevačkom Šumadija sajmu, danas je otvoren drugi po redu Sajam zdravlja, koji uz podršku grada Kragujevca organizuje Dream factory. Sajam je otvorila dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja se zahvalila svim zdravstvenim ustanovima i partnerskim organizacijama koje su pomogle da se ovaj sajam održi i najavila otvaranje Centra za palijativnu negu pri Gerontološkom centru, kao nove usluge u sistemi zdravstvene i socijalne zaštite.

Dr Damnjanović je istakla da se ovaj sajam održava u duhu i uz poštovanje misije koju Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu ima, a to su borba za prevenciju, borba za rani početak razmišljanja o blagodetima zdravog života i unapređenje zdravlja.

Posetioci sajma biće u prilici da obave niz besplatnih preventivnih analiza krvi i pregleda: kapilarno određivanje vrednosti šećera u krvi, merenje visine krvnog pritiska, utvrđivanje visine rizika za dijabetes tipa 2, rizika oboljenja od kardio-vaskularnih bolesti, određivanje stepena uhranjenosti i druge analize. Medicinski stručnjaci Doma zdravlja, na čijem će štandu i moći da se obavi najveći deo ovih analiza obavljaće besplatne preglede mladeža dermatoskopom, promovisati dojenje i skrining malignih bolesti kod žena. Tim Savetovališta za mentalno zdravlje radiće skrining na depresiju, a u cilju oslobađanja straha kod dece od belih manitila biće organizovana radionica Dečiji kutak “Bolnica za medvediće, ježiće i ostale drugare“, rekla je dr Slavica Lončar, zamenica direktora Doma zdravlja.

Učešće na sajmu i ove godine uzeo je i Gerontološki centar, koji će promovisati svoj Rehabilitacioni centar, ali akcenat će biti, kako je rekla direktorka dr Vesna Ranđelović, palijativna nega i zbrinjavanje, jer je Gerontološki centar u Kragujevcu prvi u Srbiji u kome će se negovati ljudi u terminalnoj fazi bolesti. Nova usluga u ovoj ustanovi će biti i dnevni boravak za dementne i obolele od Alchajmera od 7-17 časova, koja je još uvek u fazi projekta.

 

Galerija