Na najvećoj jesenjoj smotri agrara u Šumadiji, predstaviće se preko 200 izlagača biljne i stočarske proizvodnje, a najveći deo izložbenog prostora ispunila je mehanizacija, oprema i alati za poljoprivredu i stočna grla. Uz bogat prateći program koji čine stručna predavanja i tribine o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede, tokom četvorodnevnog sajma biće održane i tradicionalne stočarske izložbe i izložbe pernatih i sitnih životinja.

Među izlagačima su i predstavnici Belorusije i Turske, tako da sajam ima i međunarodni karakter, rekao je pored ostalog direktor Šumadija sajma Zoran Nedeljković i dodao da o kvalitetu i značaju najvećeg sajma poljoprivrede južno od Save i Dunava, svedoči i sve veći broj izlagača, koji se svake godine rado vraćaju u Kragujevac zbog dobrih poslovnih rezulata.

Šumadijski sajam poljoprivrede kao najznačajniji poslovni događaj tokom kalendarske godine prilika je da se sagledaju ostvareni rezultati. Privreda Šumadije i Pomoravlja, istakao je Predrag Lučić direktor Regionalne privredne komore, u prvih sedam meseci ostvarila je značajan spoljno trgovinski suficit u iznosu od preko 209 miliona evra, od čega suficit od izvoza agrarnih proizvoda iznosi 20,2 miliona. Ostvareno je značajano povećanje izvoza mlečnih proizvoda i vina, čak šest puta više nego prošle godine, što je rezultat čitavog niza podsticajnih mera Vlade, ali i Privredne komore Srbije. Pored toga, rakija iz Šumadije rešenjem Ministarstva poljoprivrede dobila je geografsku oznaku „Šumadijska šljivovica“ što je još jedan preduslov, kazao je Lučić, za povećanje proizvodnje, izvoza i brendiranja Šumadije.

„Šumadijska šljivovica“ samo je jedan od preko 50 geografski zaštićenih proizvoda, ali u toj oblasti ima još dosta potencijala, rekao je otvarajući sajam Velimir Stanojević državni sekretar u resornom ministarstvu. Agrarni budžet je sve veći, a od prošle godine prisutna su i sredstva iz fondova EU. Imamo veliku šansu da jednu od najperspektivnijih grana privrede – poljoprivredu, iskoristimo na što bolji način, a posebno želimo da radimo na razvoju organske poljoprivredne proizvodnje i autentičnih poljoprivrednih proizvoda.

Osim podrške u organizaciji sajma, grad Kragujevac preduzima brojne mere kojima će ljudima na selu olakšati uslove za život, proizvodnju i plasman proizvoda. U nekoliko prethodnih meseci uloženo je 250 miliona dinara za asfaltiranje preko 20 kilometara putnih pravaca na seoskom području. Taj posao, istakao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, nastavićemo i u narednoj godini, kao i posao obnove domova kulture, među kojima je od 2015. godine sanirano 40. Za rekonstrukciju pijace Bubanj izdvojili smo tri miliona dinara, a sledi i rekonstrukcija centralne gradske odnosno Zelene pijace.

Pored toga, preko Odeljenja za poljoprivredu grad Kragujevac realizuje razne podsticajne mere u oblasti poljoprivrede, voćarstva i stočarstva. U toku je javni poziv za uzgoj priplodnih junica i ovaca, a tokom godine, podsetio je Petrašinović, imali smo i niz podsticajnih mera u povrtarstvu i voćarstvu kao što su subvencionisane cene za kupovinu sadnica. U skladu sa strategijom Vlade Srbije, kroz podsticajne mere obezbedili smo i po pet košnica za sve koji žele da se bave pčelarstvom, jer se u Rači gradi veliki otkupni centar za distribuciju meda, što će biti od velikog značaja za plasman iz Šumadije.

Generalni sponzor 16. Šumadijskog sajma poljoprivrede je RTI, zlatni WEX Group i Mehanizacija Trgomen, srebrni Villager,prijatelji sajma Jović viljuškari i Gruža Agrar, partner sajma Dunav osiguranje, a pokrovitelj je grad Kragujevac.

Galerija