head baner
  • Sajam čokolade
  • Sajam nameštaja 2017
  • Sajam obrazovanja 2017
  • Sajam hortikulture 2017

 

Počeo 11. Šumadijski sajam poljoprivrede

PRAZNIK SRPSKOG UMEĆA I DOSTIGNUĆA

 

Šumadijski sajam poljoprivrede najvažniji je sajam na ovim prostorima, a drugi po važnosti i veličini u ovoj zemlji, posle novosadskog sajma poljoprivrede.

- Postali smo ozbiljan sajamski grad i time se ponosimo jer svake godine iskoračimo - rekao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović na ceremoniji otvaranja 11. Međunarodnog sajma poljoprivrede. I ovaj sajam je iskoračio u odnosu na prethodne i po broju izlagača i po sadržaju. Nadam se da će svi biti izuzetno zadovoljni kako izlagači, tako i posetioci.

- Činjenica je da jedini ozbiljni agrarni budžet u Srbiji imaju Vojvodina i Kragujevac, odnosno u agrar se ozbiljno ulaže samo u Vojvodini i Šumadiji. Da je tako na nivou države, verovatno bi nam bila drugačija i poljoprivreda, rekao je Stevanović.

- Ko ne zna odakle je pošao nikuda neće ni stići. Dobro zna Kragujevac i razume Šumadija šta to znači. Mnogo toga su Šumadija i Vojvodina dale Srbiji, sve prvo i moderno - rekao je tom prilikom predsednik vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić. Ali, nije dovoljno to što je Vojvodina moderna regija i što je Kragujevac jedan od najvećih i najvažnijih privrednih, kulturnih, zdravstvenih centara u Srbiji. Pred nama je ponovo veliki zadatak. Na stogodišnjicu rata kojim je otpočeo vek srpskih lutanja, mi treba da zatvorimo tu knjigu i otvorimo novu. Da prestanemo samo da menjamo vlast, nego i politiku, da prestanemo da se delimo na prvu i drugu Srbiju jer uskoro nećemo imati šta da delimo. Potrebno nam je moderno srpstvo - keativno, znalačko i samosvesno. Danas je ceo svet na velikom rakršću i koleba se. A Srbija iz tog sveta prepisuje recepte koji nisu uspeli. To nam dobra doneti neće. I gde da povučemo jasnu crvenu liniju, ako ne u Kragujevcu? I odakle da krenemo u stvaranje džave znanja, strategije i kontinuiteta, ako ne odavde - rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

- Ovde na praznik srpskog umeća i dostignuća treba jasno da kažemo - pomozimo svakom ko ima ideju, svakom ko hoće da radi i svemu što hoće da raste. Ova smotra nam jasno pokazuje šta sve znamo i šta sve možemo od ratarstva i stočarstva, preko struke i nauke pa sve do Sokaka zlatnih ruku. To je Srbija. I ovim izlagačima država treba da služi. Nikako obrnuto - rekao je otvarajući sajam poljoprivrede Bojan Pajtić.

Inače, jedanaesti po redu Međunarodni šumadijski sajam poljoprivrede, okupio je više od 100 izlagača iz Srbije i zemalja u okruženju, pre svih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Reč je o brojnim domaćim i inostranim proizvođačima i distributerima poljoprivredne mehanizacije, semenske robe, veštačkog đubriva, te opreme za ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i druge agrarne delatnosti.

U pratećem programu Sajma, pored manifestacija kulturno-zabavnog karaktera, biće organizovan i veći broj tribina, seminara i stručnih predavanja kao i izložbe konja, goveda, ovaca, svinja i sitnih životinja.

 

 

{gallery id=galerija1 rows=1 cols=3 width=150 height=150 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1}poljoprivreda/2014/otvaranje{/gallery}


Kragujevac u četvrtak postao

prestonica gastronomije

 

Šumadija sajam i Gastromag magazin i ove godine organizuju Kgastro festival - 2. Juniorski Internacionalni Kulinarski kup od 16. do 18.10.2014. godine na kome će se takmičiti najbolji mladi kuvari Srbije i Evrope do 25 godina za prestižne titule Najbolji mladi kuvar Srbije i Najbolji tim Srbije. Ove godine organizatori najavljuju preko 15 država učesnica i najboljih kuvara sveta od Japana do Amerike. Takođe, posetioci će moći da uživaju u kulinarskim čarolijama i imati priliku da vide najjače prehrambene i HoReCa brendove Srbije.

Takmičenje će se održаti u šest tаkmičаrskih boksovа – tj. profesionаlnih  kuhinja, dok će nа revijаlnim "GаstroMаster" i "Kogast" kuhinjama biti održаnа predаvаnjа i nаčini upotrebe nаmirnicа, predstаvljаnje dostignućа i novinа svetskih kuhinjа, predstаvljаnje sponzorа, a posetioci i profesionalci će moći pogledati kako spremaju najveći majstori kulinarstva. Osim tаkmičаrskog delа, festivаl imа i veliki poslovni uticаj nа rаzvoj gаstronomije, turizmа i prehrаmbene industrije u Krаgujevcu, Srbiji i regionu. Ujedno, to je i značajna prilikа dа se Grаd Krаgujevаc predstаvi sponzorimа i ostаlim privrednicimа kаo ideаlnа lokаcijа zа rаzvoj prehrаmbene industrije, turizmа i ugostiteljstvа.

Doprinos ovom tаkmičenju dаće veliki broj eminentnih stručnjаkа iz inostrаnstvа. Sudije koje budu delegirаne zа ovo tаkmičenje biće isključivo iz inostrаnstvа, sа dugogodišnjim iskustvom nа ovаkvim ili sličnim tаkmičenjimа.

Po prvi put u Srbiju dolaze kontinentalni direktori WACS-a (Svetsko udruzenje šefova kuvara koje okuplja 12 miliona clanova): Dragan Unić – kontinentalni director WACS-a za nordijske zemlje, Miroslav Kubec - kontinentalni director WACS-a za centralnu Evropu, Potpredsednik Moskovske kulinarske asocijacije Aleksander Prokopovič, Svetlana Riškova - Predsednik Udruzenja kuvara Letonije, Bengt Sjostrom – najpoznatiji TV šef u Švedskoj, Master šef Geri Filbi iz Velike Britanije i mnoga druga elitna imena iz celog sveta. Takodje, multinacionala kompanija Unilever se prvi put predstavlja srpskoj javnosti sa svoja dva elitna kuvara i proizvodima, tako da ovom prilikom najvljujemo dolazak  svetske kompanije u Srbiju!

KGаstro festivаl je dobio podršku nаjelitnijih udruženjа svetske gаstronomije World Master Chef Society i Srbije (Junior chefs club, Master chef Srbija, Lady chefs club Srbija, Asocijacija molekularne gastronomije Srbije, Asocijacija carving mastera Srbije, Belgrade chefs club) i mnogih drugih privrednih udruženja.

Pored tаkmičаrskog delа, u okviru festivаlа biće održаn i niz edukаtivnih rаdionicа:
Mаster Šef rаdionicа – edukаcijа i prаksа, Cooking Show, Molekulаrnа gаstronomijа, Kаrving (rezbаrenje voćа i povrćа) koje ce voditi Master Chef Veselina Slavceva (Bugarska) - prvak sveta u karvingu, predаvаnje o zаčinimа), bаristi (pripremа kаfe) - Doncafe, predstаvljаnje trаdicionаlne srpske kuhinje, kao i razna edukativna predаvаnjа.

Poslednjeg dana festivala (nedelja 18.10.) biće održano takmičenje restorana za titulu NAJBOLJI RESTORAN 2014, kao i revijalno takmičenje medija u spremanju paste.

 

{gallery id=galerija1 rows=1 cols=3 width=150 height=150 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1}kgastro/2014/foto{/gallery}