head baner
  • Sajam čokolade
  • Sajam nameštaja 2017
  • Sajam obrazovanja 2017
  • Sajam hortikulture 2017

Zabavni sadržaji na Sajmu turizma u Kragujevcu

 

Tokom osmog  Međunarodnog sajma turizma atmosferu među izlagačima i posetiocima ulepšaće kulturno-umetnička društva, plesne i pevačke grupe. Do Sajma ima još mesec dana, ali stalni saradnici Gradske turističke organizacije, već su najavili svoje učešće.

Ove godine na Sajmu će se premijerno predstaviti Kulturno umetničko društvo "Šumadija", koje nedavno osnovao koreograf  Radoslav Raša Beguš. Ovaj Kragujevčanin može se pohvaliti karijerom svetsog glasa, jer je radio sa KUD-om "Sloga" u Nemačkoj, bio je umetnički direktor folklornog ansambla u Sidneju, postavljao je koreografiju za ruski nacionalni ansambl "Moisejev", a u Moskvi je osnovao i vodi srpski nacionalni ansambl "Kolo". Sa svojim igračima nastupao je u Moskvi u Istorijskom muzeju na Cvetnom trgu i u Kremlju, a višestruko je odlikovan za očuvanje srpske kulturne tradicije i prijateljskih odnosa sa Rusijom. Za cilj ansambla Šumadija postavio je očuvanje tradicije, kulture, pesama i igara Srbije, pripreme za nastupe u nacionalnom ansamblu "Kolo" i jačanje kulturnih i bratskih veza Rusije i Srbije. U planu mu je rad na internacionalnim koreografijama Rusije, Belorusije, Argentine, Meksika, Grčke,  Moldavije, Rumunije, Bugarske, mađarske, ukrajine i Makedonije.

Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević Kragujevac", među prvima je potvrdio učešće na Sajmu. Njihovo folklorno društvo obeležilo je 110 godina postojanja, a generacije igrača, muzičara i pevača koji čuvaju narodnu tradiciju, proslavili su Kragujevac na brojnim gostovanjima širom sveta. Sa međunarodnog festivala  folklora u Dižonu (Francuska) 1982. godine, vratili su se kao prvaci sveta, bili su i dvostruki pobednici na evropskom festivalu folklora u Ankoni - Italija 1979. i 1985. godine, a nosioci su i brojnih međunarodnih i državnih priznanja na festivalima u Grčkoj, Rumuniji, Makedoniji, Austriji, Americi, Poljskoj, Kanadi, Nemačkoj, Turskoj, Ukrajini, Švajcarskoj i Portugalu. Iz redova njihovih solista potekli su naši priznati umetnici Jelena Tomašević, Danica Krstić, Tamara Repanović i Bora Dugić.

Tokom tri sajamska dana nastupiće i Omladinsko Kulturno Umetničko Društvo „Svetozar Marković“, koje je osnovano 07. aprila 1977. godine, kada su počele da rade  folklorna, muzička, dramska, literarna i sekcija modernog baleta. Već je postala tradicija da Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković“ iz Kragujevca, učestvuje na svečanoj ceremoniji otvaranja i zatvaranja  „Kustendorfa“,  jednog od najprestižnijih filmskih festivala. Festival se održava  na Mećavniku, na Mokroj Gori, u prisustvu najpoznatijih ličnosti i z sveta filma.   Saradnja Emira Kusturice i kragujevačkog SKC-a je već ustaljena, a po  njegovom pozivu Akademski folklorni ansambl učestvovao na „Kustendorfu“, i otvaranju „Andrić-grada“ kada je u Višegradu boravilo oko 300 učesnika i izvođača, kao i nekoliko hiljada posetilaca. Kragujevački ansambl, po želji organizatora, na ceremoniji zatvaranja, igrao je „Splet igara iz Šumadije“, koreografiju, sa kojom je dobio najviše nagrada na svim festivalima i takmičenjima, pa se nadamo da će i posetioci kragujevačkog Sajma biti prezadovoljni njihovim nastupom.  

Na Sajmu će nastupiti i Srpski folklorni ansambl „Smilje“, koji je proslavio 10 godina postojanja. Ansambl se bavi tradicionalnom, etno muzikom i ima svoj orkestar, školu folklora, muške, ženske i mešovite pevačke grupe. Ima oko 200 aktivnih članova, a nastupali su u zemlji i inostranstvu. Posetiocima i izlagačima, vreme na Sajmu ulepšaće i KUD "Svilen konac", koji će se takođe predstaviti na Sajmu turizma. Ovo društvo postoji od 2005. godine i ima oko 150 članova. Pevačka i muzička sekcija neguju pesme i igre iz Šumadije i folklornu "šaljivu" igru. 

Kulturno umetničko društvo „Dukati“postoji 6 godina, ima oko 300 članova i 18 koreografija na repertoaru, među kojima se osim šumadijskih nalaze i igre iz Vranjskog polja, Metohije i Leskovca.

Pin It