head baner
  • Sajam čokolade

Otvoren "Sajam obrazovanja i zapošljavanja"

U Kragujevcu je danas otvoren dvodnevni "Sajam obrazovanja i zapošljavanja" koji je Šumadija sajam u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i pokroviteljstvo grada Kragujevca organizovao 11. put.

Sajam je okupio oko 30 izlagača iz oblasti obrazovanja i 40 poslodavaca iz Šumadijskog okruga (Kragujevac, Aranđelovac, Batočina, Lapovo, Knić) koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem preko 250 novih radnika.

Nacionalna služba za zapošljavanje pokušava da u pravom smislu te reči bude moderan servis i posreduje između lica koja traže posao i poslodavca. Na štandovima pored poslodavaca, zainteresovani su mogli da razgovaraju i sa savetnicima NSZ a ukoliko nisu poneli svoje radne biografije to učine na licu mesta.

- Ponude radnih mesta su raznovrsne, poslodavci su iskazali najviše potreba za licima mašinskih i metalskih zanimanja od trećeg do sedmog stepena stručne spreme kao i za radnicima građevinske struke. U ponudi su radna mesta za prodavce, šivače i ekonomsku struku, radna mesta u oblasti marketinga, finansija i komercijale -  rekla je Gorica Bačanin, direktorka NSZ, Filijale u Kragujevcu.

Sajam obrazovanja i zapošljavanja zvanično otvorenim proglasio je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti i tom prilikom istakao važnost sajma kako za poslodavce i lica koja traže posao tako i za buduće srednjoškolce i studente pred kojima je jedna od najvažnijih odluka u životu.

- Sajam obrazovanja i zapošljavanja nije mesto na kojem svi zainteresovani mogu doći i naći posao ali je svakako mesto gde mogu doći po pravi savet, sugestiju, otkloniti neke lične dileme. Što se tiče obrazovanja, budući srednjoškolci a pogotovo studenti na jednom mestu mogu da dobiju prave informacije o programima škola i fakulteta s obzirom da je pred njima važna odluka - rekao je Kovačević.

Otvaranju sajma prisustvovali su i obišli štandove Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i omladinsku politiku i Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

U okviru sajamskih aktivnosti u Medija centru održan je okrugli sto na temu “Partnerstvom do veće zaposlenosti teže zapošljivih lica“. U ovu kategoriju, prema Nacionalnom akcionom planu zapošljavanja za 2015. godinu čine lica mlađa od 30 i starija od 50 godina, osobe sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti, lica koja su na evidenciju prijavili po osnovu tehnološkog viška i korisnici socijalne pomoći.

U toku 2014. godine filijala Kragujevac organizovala je dve sajma i u roku od šest meseci od završetka sajmova zaposlilo se 145 lica. Prema poslednjim podacima NSZ iz aprila ove godine na evidenciji nezaposlenih u Kragujevcu nalazi se 22 366 lica dok je u Šumadiji 35 482 nezaposlenih.

Radno vreme prvog dana sajma je od 10 do 18 časova, dok je drugog dana radno vreme od 10 do 15 časova.

 

{gallery id=galerija1 rows=1 cols=3 width=150 height=150 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1}obrazovanje/2015/galerija{/gallery}

 

Pin It